Medic specialist radiolog
0774/058793
0351/419834
Investigatii
Displazia de șold, numită și luxația congenitală de șold, este o afecțiune a articulației șoldului. Este cea mai frecventă problemă ortopedică pe care o au nou-născuții și cu cât este depistată și tratată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Când copilul suferă de displazie de șold, cavitatea șoldului nu este bine formată, articulația este slăbită și piciorul (capul femural) nu este poziționat corect în șold.
Displazia de şold este o boală care apare la 1 din 1000 de nou-născuţi (mai frecvent în cazul fetiţelor) şi este provocată de dezvoltarea anormală a articulaţiei coxo-femurale.
Displazia şold poate fi atât unilaterală (afectează un singur şold), cât şi bilaterală (sunt afectate ambele).
Principalele semne clinice sunt asimetria de pliuri în zona feselor şi a coapselor, asimetria bazinului, sau limitarea de abducţie, adică de desfacere a picoarelor. Cel mai indicat este ca bebeluşul să fie consultat de un medic ortoped încă de la naştere. S-a constatat că există mai mulţi factori care pot fi responsabili de producerea malformaţiei luxante a şoldului, şi anume:
Displazia de dezvoltare a soldului, desi este frecventa in tara noastra, trece deseori neobservata pana la varsta mersului in formele grave sau pana la varsta adulta determinand in final invaliditati grave ce apar la personae tinere.
Acesta este un stadiu premergator al luxatiei de sold, de aceea depistarea si tratarea in primele luni de viata duce la dezvoltarea unui sold normal. In mod eficient, numai ecografia poate depista precoce displazia de dezvoltare a soldului, deoarece examenul clinic este irelevant si pot scapa cazuri nediagnosticate, iar examenul radiologic nu este indicat din doua motive:
Diagnostic imagistic
Pentru depistarea rapida si exacta a displaziei de sold la nou-nascut si sugar ecografia are un rol incontestabil, deoarece:
În primele luni de viață, diagnosticul se pune pe baza ecografiei de șold. Ecografia este făcută de medicul radiolog iar diagnosticul este pus de chirurgul ortoped pediatru, pe baza ecografiei și a consultului clinic. Displazia de șold poate fi prezentă la naștere sau să se dezvolte în primele săptămâni, de aceea verificarea se face între una și trei luni după naștere.
Screeningul ecografic de sold se face in intervalul 2-6 saptamani din viata lui bebe. (cu cat mai devreme, cu atat mai usor de suportat si corectat pentru bebe)
Dar responsabilitatea de a aduce copilul la medic apartine parintilor.!!!!!!