Facebook
Feedback
Utilizarea unui ecograf performant este esenţială în urmărirea sarcinii. Centrul Medical SANOCARE dispune de ecografe performante în ecografia 2D, cât şi în cea 3D/4D. În plus, aparatele oferă posibilitatea de înregistrare a examenului pe suport digital.Aparatele detinute au softuri multifunctionale dar si softuri dedicate pentru obstetrica ginecologie si mai ales pentru morfologie fetala( VOLUSON E10 de la General Electric, UNIC IN OLTENIA !!!) care sa creasca rata de diagnosticare a anomaliilor fetale.

Ce trebuie sa stii despre morfologia fetala

Analizele prenatale sunt esentiale si obligatorii pentru ca viitoarele mamici sa fie sigure ca vor putea duce sarcina la termen, tinand apoi in brate un bebelus puternic si sanatos. Unele dintre cele mai importante analize sunt ecografiile de morfologie fetala care se fac pentru a se putea depista unele dintre cele mai grave anomalii si boli de care ar putea suferi bebelusul. Afla cand se fac acestea si ce presupun ele!

Ecografiile de morfologie fetala sunt analize care fac parte dintr-un set mai mare de teste la care sunt supuse toate femeile insarcinate. Exista ecografii de morfologie fetala de trimestrul I si de trimestrul al II-lea, fiecare avand importanta si rolul ei esential in dezvoltarea optima a fatului.

.

Ecografia de morfologie fetala in primul trimestru de sarcina

 Aceasta se poate realiza intre saptamanile 11-13 si se pot investiga si depista diverse anomalii, precum sindromul Down, care mai tarziu nu mai pot fi identificate, pentru ca elementele din acea perioada care ajuta la diagnosticare dispar.

Se mai pot depista, prin analizarea completa a embrionului, malformatii structurale majore, precum absenta unui membru sau a unei parti din acesta, lipsa calotei craniene, dar analiza nu permite investigarea in detaliu, din cauza nedezvoltarii complete a fatului.

Ecografia de morfologie fetala pentru al doilea trimestru de sarcina

Se poate face intre saptamanile 18 si 22. Acest test se poate face si mai devreme, insa este recomandat in aceasta perioada a sarcinii pentru ca atunci fatul are toate organele bine dezvoltate, putandu-se realiza o evaluare completa a starii lui de sanatate.

Interventia dureaza in jur de 30-45 de minute, este non-invaziva si nu prezinta niciun risc pentru bebe, pentru ca nu foloseste raze X (radiatii ionizante), ca in cazul radiografiei sau tomografiei.

Care este scopul ecografiei?

 

În formarea oricărui organism uman pot aparea erori, defecte, ducând la apariția malformațiilor congenitale, înăscute. Unele dintre acestea sunt suficient de grave încât să nu permită supraviețuirea, altele sunt corectabile pe cale chirurgicală sau necesită un tratament oarecare, în timp ce unele sunt malformații ușoare, ce afectează în mică măsură calitatea vieții individului respectiv. O bună parte dintre aceste situații pot fi detectate încă din trimestrul al doilea de sarcină, în special cele severe. Malformațiile care nu sunt compatibile cu viața pot justifica decizia părinților de întrerupere a sarcinii, care, în cadrul medico-legal actual, este permisă până la 24 săptămâni de amenoree. Malformațiile ușoare sau care beneficiază de tratament nu oferă această opțiune.

Ca urmare, evaluarea ecografică a anatomiei, a structurii și dezvoltării fătului are drept scop confirmarea normalității, a sănătății acestuia și asigurarea parinților în acestă direcție, în masura în care aceste aspecte sunt detectabile pe cale ecografica.

Cine realizează această examinare?

Morfologia de trimestrul II poate fi efectuată de un obstetrician sau de un specialist in tehnici imagistice, un radiolog. Principala condiție o reprezintă experința și pregătirea în domeniul evaluării dezvoltării fetale. Fiecare etapă de dezvoltare a fătului are particularitățile ei, mecanismul de funcționare fiind diferit de ceea ce se întâmplă după naștere, de unde și apariția unei specialități complet noi care se ocupă de fătul nenăscut, care este MEDICINA FETALĂ. În mod ideal, cel care efectuează ecografia și oferă sfaturi părinților trebuie să fie un specialist in medicină fetală.

 

Cum se efectuază ecografia?

 

 

In primul rând, este o ecografie de durată. În funcție de cât de facilă este examinarea (poziție favorabilă a fătului, mamă suplă, etc) poate să dureze între 20 și 45 minute. Uneori cel care efectuează ecografia poate decide că anumite părți ale corpului fătului nu sunt accesibile în condiții favorabile, și este nevoie de o nouă examinare, fie mai târziu în cursul aceleiași zile sau în altă zi. În linii mari, specialistul în ecografie parcurge întreg organismul fetal, realizând măsurători ale diferitelor structuri și „bifând” prezența și normalitatea anumitor structuri țintă.

Termanul de „ecografie 4D” nu are nici o legatură cu realitatea medicală. Există o formă de examinare 4D, aceasta referindu-se la o variantă de a vedea corpul fătului numai la exterior, deci nu se pot vedea organele interne, nu se poate aprecia structura acestora. Ecografia 4D este utilă pentru a aprecia normalitatea feței, mișcările fătului, structura articulațiilor, forma capului și a corpului, în general. Este o examinare ce poate fi înțeleasă mai ușor de către părinți, imaginea pe care ei o văd se suprapune peste accepțiunea lor despre un bebeluș, fie el și nenăscut.

Multumim pentru Feedback!

Cat de satisfacut sunteti de serviciile noastre?