Facebook
Feedback

Dr. Oprea Bogdan

Medic specialist radiolog

Programari si informatii la telefon:

0774/058793

0351/419834

 

Tarife

 • un segment – 70 Lei
 • doua segmente – 120 Lei
 • trei segmente – 180 Lei
 • tot corpul (whole body) – 250 Lei

 

Prin achizitia aparatului Prodigy de la Genral Electric centrul nostru si-a dorit sa  cotribuie la diagnosticarea uneia dintre afectiunile cu frecventa in crestere mai ales la femeile aflate la menopauza si anume osteoporoza si mai ales a stadiilor precoce (de osteopenie) cand initierea terapiei specifice poate fi salvatoare pt. reducerea riscului de fractura pe os patologic.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin oase mai putin dense si mai putin puternice decat oasele normale.

Osteoporoza mareste riscul pentru fracturi osoase chiar si la traumatisme minore, cum ar fi caderea de la propria inaltime, stranutul sau tusea. Din pacate, multi oameni nu realizeaza ca au osteoporoza pana cand nu sufera o fractura sau pana cand nu efectueaza un test screening pentru osteoporoza la recomandarea medicului.

Cantitatea absoluta de os este estimata prin determinarea densitatii minerale osoase. Prin masurarea densitatii osoase, este posibila aprecierea riscului pentru fractura, la fel cum masurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru un accident vascular cerebral.

Scorul T

Scorul T reprezinta valoarea densitatii osoase comparativ cu cea a unui adult normal, sanatos, in varsta de 30 ani. Os bine mineralizat: Densitatea osoasa este considerata normala daca scorul T se gaseste in cadrul unei deviatii standard fata de valoarea normala a unui adult tanar. Deci scorul T situat intre 0 si -1 este considerat normal. Osteopenie (densitate osoasa scazuta): in osteopenie scorul T este cuprins intre -1 si -2.5. Aceasta semnifica o demineralizare osoasa moderata. Osteoporoza: Un scor T ≤ -2.5 reprezinta o demineralizare osoasa importanta cu un risc crescut pentru o fractura osoasa caracteristica osteoporozei.

Determinarea densitatii osoase ajuta medicul in luarea deciziei daca o persoana prezinta un risc crescut pentru o fractura datorata osteoporozei. Obiectivul osteodensitometriei este acela de a prezice riscul de fractura. Informatiile rezultate in urma efectuarii osteodensitometriei indica daca persoana are nevoie de tratament pentru reducerea riscului de fractura. Persoanele cu masa osoasa scazuta la nivelul soldului sau coloanei vertebrale (cele 2 zone principale de testare) prezinta un risc de 2-3 ori mai crescut pentru fractura. Densitatea osoasa scazuta la nivelul coloanei si soldului pot deci prezice fracturile osteoporotice de la nivelul tuturor oaselor scheletului. Persoanele cu densitate osoasa relevanta pentru osteoporoza au o incidenta de 5 ori mai crescuta a fracturilor osteoporotice.

In prezent se recomanda osteodensitometria urmatoarelor categorii de femei: 1. toate femeile peste 65 ani (inclusiv), indiferent de prezenta sau nu a factorilor de risc, 2. toate femeile dupa menopauza sub 65 ani, care prezinta unul sau mai multi factori de risc, 3. toate femeile dupa menopauza care au fracturi, in scopul confirmarii diagnosticului de osteoporoza şi aprecierii severitatii acestuia, 4. toate femeile dupa menopauza prematura indusa chirurgical (care au extirpate ovarele) şi care prezinta factori de risc pentru osteoporoza, 5. toate femeile care iau corticosteroizi sau alte medicamente cunoscute ca determina osteoporoza secundara, Masurarea inaltimii corpului este de asemeni importanta in evaluarea osteoporozei la femei. Scaderea in inaltime cu 1.3 cm sau mai mult, este sugestiva pentru fracturi vertebrale şi impune investigatii suplimentare.

Nu este determinata varsta la care trebuie incetat screening-ul pentru osteoporoza.

 

 

DESCRIERE TEST

Osteoporoza reprezinta o afectiune caracterizata prin reducerea mineralelor si matricei osoase asfel incat osul este in cantitate scazuta dar cu o compozitie normala. Osteoporoza creste riscul de fracturi osoase chiar si in cazul unor traume minore precum o stranut. Din nefericire, persoanele nu isi dau seama ca au osteoporoza pana nu sufera o fractura si trebuie sa efectueze un test pentru a diagnostica aceasta afectiune.

Factorii care influenteaza formarea masei osoase includ:

 • sexul: barbatii au o densitate osoasa mai mare decat femeile;
 • rasa: negrii au densitate osoasa mai mare;
 • factorii genetici (fiica mamei care a suferit de osteoporoza are o densitate osoasa mai mica);
 • deficitul de estrogeni si hormonul de crestere;
 • aportul de calciu prin suplimentare moderata in perioada dinaintea pubertatii fortifica masa osoasa;
 • efortul fizic.

Dupa ce varful densitatii osoase a fost atins, de obicei la maturitate, aceasta ramane stabila cativa ani iar apoi incepe sa descreasca. Femeile sunt de patru ori mai expuse ca barbatii sa sufere de osteoporoza. Insa si barbatii sunt expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune. Cei mai expusi sunt cei care sufera de anumite boli, au nivelul de testosteron scazut, sunt fumatori, sedentari.

Alti factori de risc includ:

  menopauza);
 • istoria familiala in ceea ce priveste osteoporoza;
 • statura firava;
 • stil de viata sedentar;
 • consumul de alcool;
 • fumatul;
 • folosirea unor anumite medicamente precum steroizii.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru a stabili riscul la care este expusa o persoana de a suferi o fractura ca urmare a instalarii osteoporozei. Scopul testului este de a estima riscul unei viitoare fracturi. In afara de diagnosticarea osteoporozei, testul este folosit pentru ca medicul sa poata hotari daca o persoana necesita tratement medicamentos pentru a reduce riscul fracturilor.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara nici o pregatire speciala pentru efectuarea osteodensiometriei.

CUM SE FACE TESTUL?

Exista mai multe moduri de diagnosticare a osteoporozei:

 • examen radiologic (rezultatele sunt concludente doar daca reducerea masei osoase este semnificativa);
 • tomografia coloanei verticale (se foloseste pentru diagnostic intial dar foloseste doze mari de radiatii);
 • dubla absorbtiometrie cu raze X (DEXA) la nivelul coloanei lombare sau soldului.

DEXA este cea mai noua metoda de diagnosticare a osteoporozei. Aceasta foloseste raze X cu intensitati diferite permitand astfel aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase. Acest test este neinvaziv, nedureros si se poate efectua la mai multe nivele (sold, coloana, antebrat). Scanarea densitatii osoase poate dura de la 10 pana la 20 minute. Pacientul trebuie sa stea nemiscat pe masa in timpul testarii.

Deoarece aceasta metoda de diagnosticare a osteoporozei este neinvaziva, pacientul nu va simti disconfort sau durere !!!!

Osteodensitometria este o investigatie simpla pentru pacient, iar expunerea la radiatii este redusa. Scanner-ul pentru osteodensitometrie se numeste osteodensitometru. Expunerea la radiatii prin osteodensitometrie DEXA este cu mult mai scazuta decat cea datorata unei radiografii pulmonare sau dentare. In prezent, osteodensitometria este efectuata in principal la nivelul a 2 regiuni anatomice: soldul si coloana vertebrala. In ziua osteodensitometriei, poti manca normal, dar nu iti este permis sa iei calciu sau sulfat de bariu cu 24 ore inaintea testului. Anumite afectiuni pot afecta rezultatul osteodensitometriei, facandu-l mai putin precis: deformarile coloanei vertebrale (ex. scolioza),  ateroscleroza, sau fracturile multiple. Aceste afectiuni pot determina in mod fals o valoare crescuta a densitatii osoase masurata prin osteodensitometrie. De aceea intotdeauna este bine ca recomandarea regiunii de examinare sa fie realizata la recomandarea unui medic specialist.

 

RISCURI

Nivelul de radiatii folosit de DEXA este suficient de redus pentru a nu crea complicatii.

REZULTATE

Diagnosticul de osteoporoza este evidentiat de valoarea scorului T masurat prin DEXA. Densitate minerala normala: intre 0 si -1 Osteopenie (densitate minerala redusa): intre -1 si -2.5 Osteoporoza: orice valoare mai mica de -2.5.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interepretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

O data instalata osteoporoza, nu este posibila refacerea masei osoase. Insa interventia precoce poate preveni osteoporoza iar cea tardiva poate opri progresia bolii. Daca este prezenta o cauza secundara tratamentul specific are scopul indepartarii cauzei.

 

Multumim pentru Feedback!

Cat de satisfacut sunteti de serviciile noastre?