Facebook
Feedback

Dr. Herascu Elena

Medic primar gastroenterolog Atestat ultrasonografie generala Atestat endoscopie digestiva

Programari si informatii la telefon:

0774/058793 0351/419834

 

Dr. Nitoiu Iuliana Maria

Medic specialist gastroenterolog Atestat ultrasonografie generala Atestat endoscopie digestiva Contract CAS

 

Programari si informatii la telefon:

0774/058793 0351/419834

Investigatii

– consultatii cu bilet de trimitere gratuit si fara bilet de trimitere 70 Lei – ecografie abdominala generala – 150 Lei – EKG 50 Lei – endoscopie digestiva superioara 250 Lei (fara anestezie), 350 Lei cu anestezie – endoscopie digestiva inferioara 250 Lei (fara anestezie), 350 Lei cu anestezie – test rapid Helicobacter Pylori50 Lei – biopsie leziuni suspecte – un fragment – 100 Lei, doua fragment – 180 Lei, trei fragment – 180 Lei

Centrul medical SANOCARE nu a detinut pana in prezent o linie de endoscopie digestiva si a vazut  in achizitia unui astfel de echipament o oportunitate pentru explorarea si diagnosticarea patologiei gastrointestinale, patologie foarte frecventa in zona Olteniei, pacientii nostri beneficiind astfel de un echipament de top Olympus cu performante de exceptie.

Endoscopia este tehnica imagistica, utilizata atat in scop exploratoriu/diagnostic cat si terapeutic a sistemului gastrointestinal. Examinarea se efectueaza cu ajutorul unui endoscop, format dintr-un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul din capete, pentru a se putea vizualiza interiorul tractului gastrointestinal.

Endoscopia digestiva superioara  

este un procedeu de investigare ce permite medicului sa exploreze prima parte a tractului digestiv: esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire (duodenul I si II) prin intermediul endoscopului (in acest caz, endoscopul are  un tub flexibil de cauciuc, diametru de cca 8 mm, dotat cu o camera video).

In ce consta investigatia

. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop – un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara a jena respiratia. Inaintea endoscopiei, vi se va prezenta aparatul folosit si vi se va explica in ce consta investigatia. Veti fi culcat(a) pe partea stanga pe pat si o piesa bucala va fi introdusa in cavitatea bucala pentru a preveni lezarea endoscopului.

Medicul care efectueaza endoscopia digestiva superioara vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate (dupa caz). In timpul endoscopiei, daca exista indicatie, se pot lua biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori. Testul pentru Helicobacter pylori este un test rapid cu rezultatul la 15 – 30 minute dupa manevra.

Timpul total destinat procedurii este de circa 30 de minute, iar timpul efectiv al explorarii de cel mult 5 minute.

Pentru endoscopia digestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. Este recomandat sa fie facuta o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.

Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut). Pentru aceasta, este necesar sa nu mancati si sa nu beti cu 7 ore inainte de manevra (cu o seara inainte de manevra). Daca manevra se face dupa ora 14:00 se poate manca pana in ora 07:30 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.

Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente, Xilina.

Daca luati medicatie anticoagulanta, este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra, medicul curant cardiolog in vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicatiei. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat(a) dimineata.

Este permis consumul de lichide cu pana la 2 ore inainte de endoscopie (apa, ceai, limonada, supa strecurata, compot strecurat), a se evita insa: sucurile de fructe, bauturile carbogazoase si laptele.

Nu fumati si nu mestecati guma cu 4 ore inainte deoarece acestea stimuleaza secretia salivara si gastrica, interferand cu examinarea.

Daca in aceiasi zi se va efectua si colonoscopie, protocolul de pregatire va fi doar cel aferent colonoscopiei.

Trebuie sa informati medicul privind afectiunile de care suferiti, in special pulmonare, cardiovasculare, neurologice, diabet sau alergii.

In cazul in care urmati un tratament (de exemplu pentru hipertensiune arteriala), medicatia de fond se va administra respectand un interval minim de 2 ore.

 

Daca pacientul urmeaza un tratament cu antiagregante plachetare (ex. Aspirina, Plavix, Trombex, Clopidogrel) va opri administrarea acestora cu o saptamana inainte de efectuarea endoscopiei.

 

Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra.

Dupa manevra nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 ore. De asemenea, este recomandat sa amanati luarea unor hotarari importante sau semnarea unor acte. Este indicat sa veniti insotit(a), deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.

Inainte de a efectua investigatia, veti fi rugat(a) sa semnati consimtamantul informat, care sa certifice ca ati citit cele prezentate si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur, veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.

Complicatii endoscopie digestiva superioara

Sunt extrem de rare la persoanele fara afectiuni cardiace sau respiratorii semnificative (1 la 10000 examinari) si constau in mici sangerari si ulcerari ale mucoasei. Ele sunt complet vindecabile. Daca dupa examinare aveti dureri, scaune negre, varsaturi, informati medicul de urgenta.

 

 

Indicatii

 • Screening
 • Detectarea esofagitei sau a complicatiilor bolii de reflux gastro-esofagian
 • Detectarea esofagului Barrett
 • Diagnosticarea herniei hiatale, a ulcerului gastric si esofagian, a tumorilor, inflamatiilor sau altor probleme de la nivelul tractului digestiv superior
 • Identificarea cauzelor sangerarilor la nivelul tractului digestiv superior
 • Determinarea cauzei durerilor abdomenului superior, senzatiei de balonare, vomei si a pierderii inexplicabile in greutate etc
 • Diagnosticul infectiilor esofagiene
 • Monitorizarea evolutiei ulcerului gastric
 • Prelevare de tesut (biopsia unei tumori sau a unei zone suspecte etc)
 • Diagnosticul anumitor infectii (Helicobacter Pilory)
 • Indepartarea polipilor gastro-intestinali, a tumorilor mici, a calculilor biliari (de mici dimensiuni)
 • Electrocoagulare
 • Injectarea vaselor sangerande

Contraindicatii absolute

 • infarct miocardic recent
 • insuficienta respiratorie severa
 • pacient necooperant

Contraindicatiile relative sunt mutiple si vor fi apreciate de medicul care va efectua procedura, fiind dependente si de locul unde se desfasoara procedura (policlinica/spital/sala de operatie): diverticuli esofagieni, disectia de aorta, hemoragia digestiva superioara severa (este necesara protezarea cailor respiratorii superioare, adica intubatia orotraheala), deformarea marcata a coloanei vertebrale etc.

Endoscopia digestiva inferioara (colonoscopia)

Endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia este tehnica imagistica de explorare si tratament a tractului gastrointestinal inferior.

In ce consta investigatia

 

Colonoscopia este realizata cu un endoscop format dintr-un tub subtire si flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul din capete. Camera video capteaza imagini de la nivelul tractului gastrointestinat si le transmite catre un monitor.

Indicatii

 • Screening la orice persoana peste 50 de ani, pentru diagnosticarea cancerului colorectal
 • in cazul in care pacientul prezinta sange in materialele fecale
 • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree);
 • dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani;
 • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
 • istoric familial de polipi colonici;

Contraindicatii absolute

 • perforatia digestiva
 • colita fulminanta
 • diverticulita acuta evidenta
 • infarct miocardic acut
 • insuficienta cardiorespiratorie severa
 • pacient necooperant

Contraindicatiile relative vor fi apreciate de medicul endoscopist si de locul unde se desfasoara procedura (policlinica/spital/sala de operatie): sarcina avansata, ascita sau eventratie voluminoasa, coagulopatie severa, sindrom aderential marcat etc

 

 

 

 

 

Daca pacientul urmeaza un tratament cu antiagregante plachetare (ex. Aspirina, Plavix, Trombex, Clopidogrel) va opri administrarea acestora cu o saptamana inainte de efectuarea endoscopiei.

Pentru prelevarea testului rapid pentru Helicobacter Pylori (o bacterie implicata in aparitia gastritei si ulcerului) , pacientul va opri timp de o saptamana tratamentul cu medicamente de tipul Omez, Nexium, Controloc, Pacid, etc, fiind permise Famotidina, Ranitidina, Maalox.

Dupa efectuarea investigatiei, puteti sa va alimentati normal si se va relua tratamentul medicamentos. Initial puteti consuma lichide dupa 15 min de la endoscopie. Veti evita lichidele si alimentele fierbinti timp de 2 ore.

In cazul in care pregatirea pentru endoscopie a inclus sedarea   este interzis sa conduceti masina timp de 12-24 ore si se recomanda sa fiti insotit, datorita somnolentei induse de medicament.

Daca sunteti diabetic, veti intrerupe tratamentul insulinic sau antidiabetic oral in ziua anterioara si respectiv in ziua examinarii, concordant cu programul de post, reluandu-l imediat ce orarul alimentar revine la normal. Pentru prevenirea crizelor de hipoglicemie puteti manca cantitati mici de dulciuri concentrate: zahar, tablete de glucoza, miere, bomboane – dar nu imediat inainte de EDS.

 • Este recomandat sa nu mancati nimic cu 10 ore inainte si sa nu mai beti apa cu 3-4 ore inaintea procedurii
 • Tratamentele cronice nu se intrerup – de exemplu tratamentul pentru hipertensiunea arteriala va fi luat cu o cantitate foarte mica de apa cu 3-4 ore inainte de procedura
 • Daca endoscopia se efectueaza pentru prelevarea de tesuturi este recomandat sa opriti tratamentul cu anticoagulante si antiinflamatoare nesteroidiene, cu acordul medicului curant (cardiolog etc)
 • In cazul in care pacientul opteaza pentru sedare profunda este recomandat sa vina insotit.

Cum ne pregatim:

 • In functie de preparatul folosit pentru curatarea colonului, pacientul n-are voie sa consume alimente cu 8-10 ore inaintea examinarii
 • Medicul care stabileste indicatia pentru explorare va explica indicatia, tehnica si reactiile adverse ale investigatiei
 • Explorarea dureaza in medie 15-30 de minute (uneori se poate efectua medicatie antialgica si/sau sedativa pentru cresterea confortului procedurii si atunci pacientul nu va conduce autoturismul pentru 24 ore postprocedural)
 • In cazul in care pacientul opteaza pentru sedare profunda este recomandat sa vina insotit

 

 

Multumim pentru Feedback!

Cat de satisfacut sunteti de serviciile noastre?