MORFOLOGIE FETALA

Pentru a putea urmari corect si eficient o sarcina, este nevoie de un ecograf care sa dea dovada de eficienta.

Astfel, Centrul Medical SANOCARE dispune de ecografe performante in ecografia 2D, cat si in cea 3D/4D. In plus, aparatele ofera posibilitatea de inregistrare a examenului pe suport digital.

Aparatele detinute au softuri multifunctionale dar si softuri dedicate pentru obstetrica-ginecologie si, mai ales, pentru morfologie fetala (VOLUSON E10 de la General Electric, UNIC IN OLTENIA!) care sa creasca rata de diagnosticare a anomaliilor fetale.

Ce trebuie sa stiti despre morfologia fetala?

Analizele prenatale sunt esentiale pentru ca viitorii parinti sa se poata bucura de un bebelus puternic si sanatos.

Iar unele dintre cele mai importante analize sunt ecografiile de morfologie fetala al caror rol este de a depista anomalii si boli de care ar putea suferi bebelusul.

Ecografiile de morfologie fetala sunt de doua feluri: de trimestrul I si de trimestrul al II-lea, fiecare avand acelasi scop: sa urmareasca dezvoltarea optima a fatului.

Ecografia de morfologie fetala in primul trimestru de sarcina

• Se poate realiza intre saptamanile 11-13 si se pot investiga si depista diverse anomalii, precum sindromul Down
• Este recomandat sa fie facuta la timp, in perioada indicata de medic, deoarece elementele din acea perioada care ajuta la diagnosticare dispar.
• Tot prin intermediul ei, se mai pot depista malformatii structurale majore, precum absenta unui membru sau a unei parti din acesta, lipsa calotei craniene.
• Analiza nu permite investigarea in detaliu, din cauza nedezvoltarii complete a fatului.

Ecografia de morfologie fetala pentru al doilea trimestru de sarcina.

• Se poate face intre saptamanile 18 si 22. Este recomandat in aceasta perioada a sarcinii deoarece fatul are toate organele bine dezvoltate, putandu-se realiza o evaluare completa a starii lui de sanatate.
• Dureaza in jur de 30-45 de minute
• Este non-invaziva si nu prezinta niciun risc pentru bebe, pentru ca nu foloseste raze X (radiatii ionizante), ca in cazul radiografiei sau tomografiei.

Care este scopul ecografiei?

Malformatiile congenitale, innascute, pot sa apara in orice organism uman. Anumite malformatii sunt grave si nu permit supravietuirea, altele se corecteaza prin operatii chirurgicale, iar altele afecteaza calitatea vietii destul de putin. Anumite malformatii, cum sunt cele severe, se pot detecta din trimestrul al doilea de sarcina.

Daca malformatiile nu sunt compatibile cu viata, se poate intrerupe sarcina. Iar in cadrul medico-legal actual, aceasta este permisa pana la 24 saptamani de amenoree.

In schimb, in cazul malformatiilor usoare sau care beneficiaza de tratament nu se poate face intrerupere de sarcina. Pentru confirmarea normalitatii si a sanatatii fatului se realizeaza ecografia anatomiei, a structurii si dezvoltarii fatului.

Cine realizeaza ecografia?

Morfologia de trimestrul se realizeaza de catre un obstetrician sau de un radiolog. Conditia de realizare este data de experinta si pregatirea in domeniul evaluarii dezvoltarii fetale.

Fiecare etapa de dezvoltare a fatului are caracteristicile ei, de unde denumirea specialitatii care se ocupa de fatul nenascut, MEDICINA FETALA. Cel care efectueaza ecografia si se ocupa de consilierea parintilor trebuie sa fie un specialist in medicina fetala.

Cum se efectuaza ecografia?

In primul rand, este vorba despre o ecografie de durata. In functie de cat de usoara este examinarea (pozitie favorabila a fatului, postura mamei etc) poate sa dureze intre 20 si 45 minute.

Uneori cel care efectueaza ecografia poate decide ca anumite parti ale corpului fatului nu sunt accesibile si este nevoie de o noua examinare, fie mai tarziu in cursul aceleiasi zile sau in alta zi.

In linii mari, specialistul in ecografie parcurge intreg organismul fetal, realizand masuratori ale diferitelor structuri si „bifand” prezenta si normalitatea anumitor structuri tinta.

Termanul de „ecografie 4D” nu are nicio legatura cu realitatea medicala. Exista o forma de examinare 4D, aceasta referindu-se la o varianta de a vedea corpul fatului numai la exterior, deci nu se pot vedea organele interne, nu se poate aprecia structura acestora.

Ecografia 4D este utila pentru a aprecia normalitatea fetei, miscarile fatului, structura articulatiilor, forma capului si a corpului, in general. Este o examinare ce poate fi inteleasa mai usor de catre parinti, imaginea pe care ei o vad se suprapune peste acceptiunea lor despre un bebelus, fie el si nenascut.